понеделник, 3 август 2009 г.

Обновление на AVG поврежда iTunes


реди два дни, потребител в форума на Apple съобщава, че при него AVG е засякла iTunes.dll и iTunesRegistry.dll като Trojan horse Small.BOG. За кратко време са се събрали и много други сигнали за същия проблем.

Когато тези файлове биват засичани и премахвани от AVG Virus Scanner се налага преинсталиране на iTunes, защото тези файлове са от изключителна важност за неговото функциониране. Проблемът вече е решен и от Grisoft съветват всички използващи техните продукти да обновят своите дефиниции.

Американски студент трябва да плати 675 хил. долара


Причината е в незаконно свалени 30 музикални файла

Студентът от Бостънския университет, Joel Tenenbaum, на 25 години, е длъжен да заплати 675 хиляди долара на четири звукозаписни компании. Причината е, че той е свалил незаконно около 30 песни. Глобата е наложена от американски съд.

В първоначалните си показания, Joel Tenenbaum казва, че някои песни са свалени от членове на семейството или приятели. След това, обаче, той прави пълни самопризнания, което е довело до по-ниската санкция, тъй като, първоначално студентът е можел да заплати глоба от 4,5 милиона долара.

понеделник, 22 септември 2008 г.

Краят на Windows


Midori - краят на Windows



От Microsoft са започнали разработката на нов вид операционна система, наречена Midori.
Този програмен продукт значително се отличава от Windows и вероятно няма да осигурява съвместимост с операционните системи от предишните поколения.

Въпреки, че информацията за разработка на нова операционна система има от доста време, от Software Development Times за първи път публикуваха повече подробности, след като са получили достъп до вътрешни документи на Microsoft.

От софтуерния гигант коментират, че новата операционна система в момента е в „инкубационен" период в своето развитие, което означава, че е фазата на изследователския проект вече е премината.

С нарастване популярността на мрежовите услуги и технологиите за виртуализация, рано или късно операционните системи от серията Windows ще изгубят своята актуалност.

Официална информация за Midori все още няма, но в доклада на Microsoft се потвърждава съществуването на проекта.

Засега може за Midori се знае, че е интернет базирана операционна система, която изключва зависимостта между приложенията и хардуера, необходим за тяхната работа.

Според неофициална информация от компанията, Midori е следващата стъпка в развитието на Microsoft Research's Singularity OS, която предполага създаване на мрежови програмно-изолирани процеси, които занижават зависимостта на отделните приложения едно от друго и по този начин спестяват процесорно време и повишават производителността.

Според анализатора Брайън Мейдън, новият подход е доста перспективен за разработване на иновационни ОС.

Целта на новия софтуер е да заеме мястото на операционната система (ОС) Windows, когато тя бъде изтеглена от пазара.

Фокусът на новата ОС ще бъде върху сърфирането в интернет, като от "Майкрософт" ще се опитат да отговорят на конкурентните продукти, излизащи на пазара.

Midori ще представлява интернет-ориентирана операционна система, която ще направи софтуера независим от хардуера. Предполага се, че този подход ще избави потребителите от проблемите с несъвместимостта на програмите и операционната система.

Midori ще бъде построена на базата на ОС Singularity, в чиято основа лежи асинхронната архитектура и технологията на виртуализация Microsoft Hyper-V.

Виртуалната машина представлява софтуерна среда, абстракция на интерфейса на компютърен процесор.

Тя дава следното преимущество пред разработчиците на софтуер; лесна преносимост между различни платформи, т.е. софтуерът бива написван един път на една платформа и на теория работи безпроблемно на друга платформa.

Към момента представители на Майкрософт посочват, че Midori е само един проект в изследователските лаборатории и засега няма планова за появата й на пазара. Според някои анализатори обаче, Midori ще наследи Windows 7 (която ще наследи Vista , бел.ред.)

Мидори е широко възприеман като амбициозен опит на Microsoft да наваксат по работата на виртуализацията, която вече е извършена в широката компютърна индустрия.

Във виртуалните машини, ядрото на операционната система може да бъде много малко и лесно за трансфер на различни устройства.

Лицензионни условия на Microsoft за Windows на практика забраняват в момента ОС да действа като виртуална машина.



Източник : http://money.ibox.bg ;

събота, 23 август 2008 г.

Как се премахва SkypeStroenie

Днес , сутринта ми се наложи да изчистя компютър от така наречената "зараза" за скайп
Попринцип е доста трудно , има много файлове за чистене и тн.

Но все пак се изчиства..

Отворете Start -> Control Panel -> Add or remove Programs и деинсталирайте Skype.
Изтеглене най - новата версия на skype от http://skype.com при инсталацията натиснете "Съгласен съм с общите условия за ползване"

Трябва някъде в компютъра да имате нещо от рода на SkypeStroenie.ZIP(на компютъра от който изчиствах заразата беше на Desktop-a)
Изтрийте го ( незабравяйте да го махнете и от Кошчето(Recycle Bin)

Отворете Start -> Search от падащото меню изберете "All files and folders" в полето напишете "SkypeStroenie" и натиснете "Search" 
Всичко което намери "кучето" на уиндоус го изтрийте(може да използвате Unlocker)

Сега отворете Skype изберете "Инструменти" , после "Още задачи" после "Подреди екстрите" от падащото меню изберете "Моите екстри" .
Намерете "SkypeStroenie" кликнете на него с десен бутон и изберете "Изтрий екстрата" .

Това е! Ако все още имате проблем свържете се с мен на email siad_K@abv.bg или на email adi_K@mail.bg

вторник, 12 август 2008 г.

Nod32 Unlock Utility

Преди няколко дни в форума на ESET Bulgaria един потребител зададе следния въпрос , цитирам:
"Имам проблем.Имам приятел,който живее в друг град,а си няма и понятие от компютри.Аз му оправям всичко.Използвам програмата TeamViewer,защото е безплатн и лесна за употреба.
Той има инсталиран NOD32 2.7 с crack/fix.Инсталирали са му го в компютърен сервиз(в повечето винаги правят така)
Убедих го да си закупи NOD32,обаче има един проблем...НЕ може да се деинсталира,защото е защитен с парола! И от сервиза не могат да му кажат каква е паролата,защото техникът,който е "оправял" компютъра на моят приятел вече не работел там...воубще объркана работа!
Има ли начин да мога да избегна тази парола и да му я деинсталирам?"

Глобалния модератор на ESET Bulgaria Forums - ASpace е дал решение на този проблем:
1 Изтеглете NOD32 Unlock Utility for 2.7 version - http://www.eset.com/files/unlock2.7.exe
2. Влезте в админ акаунта си и стартирайте .exe файла на програмата
3. Ще получите един код.
4. Изпратете кода на email support@eset.bg
5. Хората от техническата поддръжка на ESET Bulgaria ще ви дадат един код.
6. Деинсталирайте fix-a за NOD32
7. Стартирайте програмата NOD32 Unlock Utility
8. Въведете кода който са ви дали хората от техническата поддържка
9. Деинсталирайте fix-ната версия и инсталирайте лицензираната от eset.bg , като за да я използвате легално трябва да изпратите 2 SMS ( има обяснение , вижте го на страницата)
10. Ъпдейтнете програмата
11. Направете сканиране
12. Готово!

петък, 8 август 2008 г.

Втори лично открит вирус

Преди около седмица се натъкнах на един доста съмнителен файл с наименование "x77rq2.exe" . Понеже ми беше съмнителен го пратих веднага на ESET. Няколко дни по късно вирусът вече се засича под името "Win32/TroJanDownloader.FakeAlert.FU. Това е втория ми открит вирус. Веднага след като Nod32 ме предупреди за вирус и изтри файла реших да напиша за това в Блога ми.  ;)

понеделник, 4 август 2008 г.


От лабораториите на Kaspersky съобщиха , че са открили две
нови разновидности на Networm червея, които са маркирани като Win32.Koobface.a. и Networm.Win32.Koobface.b. И двата червея атакуват потребителските акаунти в популярните социални сайтове MySpace и Facebook. След успешно заразяване на атакуваните машини те биват превръщани в „зомби” компютри, които започват масово изпращане на спам съобщения.

Net-Worm.Win32.Koobface.a атакува потребителите на МуSpace като след успешно проникване в акаунта започва масово коментиране на приятелите на потребителя, а Net-Worm.Win32.Koobface.b прави абсолютно същото с Facebook потребителите. И в двата случая в коментарите са поставени препратки към други сайтове.

Коментарите са от типа:
"Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street"
"Examiners Caught Downloading Grades From The Internet"
"Hello; You must see it!!! LOL My friend catched you on hidden cam"
""Is it really celebrity? Funny Moments and many others"

неделя, 3 август 2008 г.

Trojan Remover 6.7.1 Build 2538



Trojan Remover е създаден като помощно средство за защита на домашния компютър от злонамерени програми, най-вече троянски коне, интернет-червеи, шпионски програми и др. Отличава се с висока ефективност в премахването им без да се налага потребителя да манипулира системни файлове, включително системния регистър. Работи под Windows 98/ME/2000/XP/Vista.

Официален сайт:  http://www.simplysup.com/
Download Trojan Remover 6.7.1




Вирусна активност за месец Юли

«Лабораторията на Касперски» представи юлския рейтинг на вредоносните програми, който е подготвен въз основа на данните, които са получени от новата технология Kaspersky Security Network (KSN), която е реализирана в продуктите версия 2009.

Класиране на най-разпространените през месец юли вредоносни, рекламни и потенциално опасни програми по броя на компютрите, на които са били открити:


1. Trojan.Win32.DNSChanger.ech
2. Trojan-Downloader.WMA.Wimad.n
3. Trojan.Win32.Monderb.gen
4. Trojan.Win32.Monder.gen
5. not-a-virus:AdWare.Win32.HotBar.ck
6. Trojan.Win32.Monderc.gen
7. not-a-virus:AdWare.Win32.Shopper.v
8. not-a-virus:AdTool.Win32.MyWebSearch.bm
9. Trojan.Win32.Agent.abt
10. Worm.VBS.Autorun.r
11. Trojan.Win32.Agent.rzw
12. Trojan-Downloader.Win32.CWS.fc
13. not-a-virus:AdWare.Win32.Mostofate.cx
14. Trojan-Downloader.JS.Agent.bi
15. Trojan-Downloader.Win32.Agent.xvu
16. not-a-virus:AdWare.Win32.BHO.ca
17. Trojan.Win32.Agent.sav
18. Trojan-Downloader.Win32.Obitel.a
19. Trojan.Win32.Chifrax.a
20. Trojan.Win32.Agent.tfc

петък, 1 август 2008 г.

ESET NOD32 и ESET Smart Security v 3.0.669 и 3.0.667 са преиздадени !


Пробната версия 3.0.667 и платената 3.0.669 са преиздадени преди няколко часа . Могат да бъдат изтеглени от сървърите на ESET (www.eset.bg -> Изтегли)

Версиите съдържат нищо ново , освен актуализирани дефиниции и обновени модули . Целта е да се избегне изтеглянето на големи файлове непосредствено след инсталацията и да се предотврати повторно претоварване на сървърите.

Преиздаденият инсталационен файл може да бъде изтеглен/инсталиран и от потребители , които все още имат проблеми с обновяването на техните ESET NOD32 Antivirus или ESET Smart Security v3 .

Ако вече имате инсталирана версия 3.0.669/3.0.667 и сте се обновили нормално , не е нужно да изтегляте преиздадения installer.

вторник, 22 юли 2008 г.

Проблемът с myAC при NOD32

За тези от вас, които играят Counter-Strike и по-специално, тези които използват myAC знаят, че NOD32 го засича, като вирус или по-точно Statik application. За този проблем бе сигнализирано в ESET NOD32 Bulgarian Forum от потребителката eMu4kA и след сигнализиране на ESET се установи, че това е false positive и в обновление 3285, това е коригирано, сега вече няма никакъв проблем.

Източник: maniac.ggbit.info