04 август 2008

Firefox 3

излезе новата версия на Firefox, можете да я изтеглите от http://www.mozilla.com/en-US/firefox/

03 юли 2007

Клавишни комбинации в FireFox

Или как да работите без да посягате постоянно към мишката
Ако се научите да използвате FireFox без постоянно да посягате към мишката, това може значително да подобри скоростта на работата ви в мрежата. Особено когато мишката ви не може да го направи или ще ви отнеме доста ровене по менютата.

остатъка от статията няма да го видите сега, понеже тия налъми от blogger.com (Мястото където се намира тая страница) са направили така редактирането на HTML кода че да не може да го редактираш. Честито! Сайта ще го преместя възможно най-скоро :)

Изтегли FireFox

02 юли 2007

как да инсталирам тема (кожа / skin)

Първо изберете от менюто - Инструменти >> Добавки






От долния десен ъгъл на отворилия се прозорец изберете Взимане на теми




Ще ви се отвори страница в Интернет, ако не сте наясно с английския просто изберете Browse All Themes - намира се посредата на страницата


Като си изберете някоя тема можете да кликнете на името й.




От зеления бутон Install now можете да започнете инсталацията




Изчакайте няколко секунди докато започне инсталацията




Подтвърдете я с бутона Инсталиране сега



Изчакайте колкото е необходимо за да завърши свалянто




Така изглежда екрана ако инсталирането е успешно, ако не е то най-вероятно темата не поддържа тази версия на FireFox (това важи не само за темите, но и за останалите допълнения.) В близост до зеления бутон Install Now са записани версиите на FireFox които имат пълна съвместимост с добавката приемерно "Firefox: 1.5.* - 2.0.0.*" - това означава че се поддържат само версии от 1.5 до 2.0.0.нещоси



Ако инсталацията е приключила успешно е време да избрем новата тема за да се стартира FireFox с нея. Щракнете на бутона Използване за да я активирате




включено трябва да изглежда така:




Сега е време за възнаграждение на усилията: затворете всички прозорци на FireFox и го пуснете на ново, трябва вече да го виждате в новата му премяна.



30 юни 2007

Защo да минавам на FireFox?

Ето няколко причини да преминете на FireFox:


  • Достъпност:
    FireFox е разработен за множество операционни системи и е напълно безплатен. Той е с отворен код, което означава че можете свободно да изтеглите кода на програмата от интернет и да го модифицирате по свой вкус.

  • Допълнения
    Можете да изтеглите над 1 000 допълнения за FireFox. Между които:
  • Табове (Етикети)
    Табовете (или етикетите) променят начина на сърфиране, те ви позволяват да заредите множество сайтове в един прозорец. Можете да отворите страницата от дадена връзка на заден план и да работите с нея чак когато решите. Или пък да я отворите на преден план и да изоставите настоящите за момент, за да се върнете към тях по-късно без да затрупвате лентата за задачи с множество прозорци. Лесно е да направлявате сърфирането си чрез табове – просто кликнете на този, който искате да отворите. Можете да сменяте позицията на табовете с влачене и пускане за да поддържате реда им по ваш вкус. За да отворите нов таб можете да използвате командата Ctrl+T или да задържите Ctrl и да кликнете върху връзка в страницата междувременно. Можете да направите последното и като кликнете върху връзка със средния бутон на мишката.
    Макар да изглежда невзрачна идея, сърфирането чрез табове е нещо наистина полезно в Интернет. FireFox предлага доста лесна за възприемане версия на тази опция.
    Можете също така да отваряте своите отметки директно в нови табове или да отворите всички от една папка с такива.

  • Блокиране на изскачащите прозорци
    FireFox контролира страниците, които разглеждате блокирайки достадните изскачащи прозорци. Програмата ви уведомява, когато е блокирала изскачащ прозорец с жълта информационна лента и в лентата за състоянието(status bar).

  • Интегрирано търсене
    FireFox има доста опции за търсене. Така не се налага да ровите и подреждате непрестанно Отметките или пък да пишете всеки път името на любимата си търсачка. Можете също така да добавите нови - по ваш избор. До лентата за търсене можете да достигнете без да хващате мишката, командата Ctrl+K директно премества маркера там. Търсене можете да използвате и в Отметките.
    Някои от търсещите машини във FireFox могат да четат мислите ви и наистина да предлагат условия които бихте задали. Просто започнете да пишете в Лентата за търсене и падащате листа с предложения ще се появи на екрана (работи с Google, Yahoo! и Answers.com.)

  • Възстановяване на сесиите
    Да изгубите къде сте били в Уеб преди да сте довършили работата си е ужасно. Сега с възстановяване на сесиите ако трябва да рестартирате или затворите FireFox, ще започнете отново точно там, където сте прекъснали работата си. Можете и да настроите програмата да възстановява предишната сесия по подразбиране, така няма да губите страниците, на които сте били преди малко.