Град Сандански

град Сандански Град Сандански (27 631 жители) е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Той се намира в Област Благоевград и е в близост до град Мелник. Градът е трети по големина в областта след Благоевград и Петрич и е административен център на Община Сандански. Освен това Сандански отстои на почти еднакво разстояние от София и Солун и е важен център по международната магистрала Е 79. През града минава и железопътна линия по трасето София - Кулата – Солун. Хотели в Сандански

Парк Сандански Географското му разположение по средата между Кресненското и Рупелското дефилета е предпоставка за изключително благоприятните му климатични особености. Градът, разположен на надморска височина 220-240 м., е най-топлият български град през всички годишни сезони, като продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Въздухът тук е изключително чист, с ниска относителна влажност (66%), със средна годишна температура +14,70С, с незначителни денонощни и сезонни температурни амплитуди. Ето защо Региона има славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа, което популяризира градът като курортна дестинация. Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за заселване на човека по тези места още в дълбока древност, превръщайки селището в един от най-старите поселищни центрове на Балканите още от времето на Троянската война.

Тракийски руини Тракийското селище, намирало се на днешното землище на града, се е наричало Медиус (т.е. между трите планини - Пирин, Огражден, Алиботуш). По-късно римляните нарекли селището Дезудава, а дошлите след византийците славяни го нарекли Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански на името на българския революционер и воевода Яне Сандански - деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Театър Сандански Главната улица в града носи името "Македония", която води до паркът на града - малък райски кът, украсен с цветя и много зелени площи. В сърцето на градината, близо до езерото, е разположен летният театър, където всяка година се провежда фестивалът за авторска македонска песен "Пирин фолк".
Зеблежителностите в града, които заслужават вниманието на посетителите му са:
Църквата “Св.Георги” (1861) и манастирът “Св.Св.Безсребреници Козма и Дамян”.
Археологическият музей в центъра на града, който пази експонати от преди 27 века.
Архитектурният комплекс с паметника на Спартак, висок 7 м,
Художествена галерия.