вторник, 27 юли 2010 г.

Разбита хакерска мрежа в Испания, заразила 13 милиона компютъра в света

Испанската полиция разби една от най-големите хакерски ботнет-мрежи в света, която заразила с вирус над 13 милиона компютъра в 190 държави, съобщават световните агенции. По-голямата част от тях са собственост на 500 от най-влиятелните компании в света и на 40 крупни банки. Вирусът на хакерите крадял номера на кредитни карти и други ценни данни. В операцията по разкриването на мрежата са участвали и две големи компании за информационна сигурност - канадската Defence Intelligence и испанската Panda Security.

Задържани са трима мъже, испански граждани, на възраст между 25 и 31. Те са заподозрени в организиране на мрежата, известна с името Mariposa (в превод пеперуда). Тя за първи път била открита през май миналата година от частната канадска фирма за защита на информацията, която сигнализирала на ФБР. Силите за сигурност смятат, че хакерите създали мрежата в края на 2008 г., възползвайки се от "вратички" в защитната система на популярния браузър на Windows, Internet Explorer.

Вирусът се е предавал от компютър на компютър и посредством USB устройства и линкове в чат-програми. Заразените машини стават част от т.нар. ботнет-мрежа, която може да се контролира от създателите на вируса. Той е бил програмиран да регистрира ключови удари по клавиатурите на заразените компютри и да препраща сведенията в "команден и контролен център", където хакерите складирали данните. Полицията е намерила лични данни за над 800 000 потребители, складирани при смятания за тартор на групата, който бил арестуван в северния баски регион на Испания.

"Хакер Крал" проникнва в сайта на Обама в Туитър

Интернет бандит с никнейм "Хакер Крал" е заловен при съвместна операция на френската полиция и ФБР. 25-годишният хакер проникнал в страницата на американския президент Барак Обама, а преди това и на други известни личности в социалната мрежа Туитър. От действията на злосторника няма никакви последствия, но въпреки това интернет пиратът може да влезе в затвора.

Китайски хакери крадат 1500 имейла на Далай лама

Според световни информационни агенции набезите на китайските хакери от около осем месеца са насочени и към Индия. Твърди се, че те са откраднали информация, свързана с националната сигурност на Индия, а също и 1500 имейла от офиса на Далай лама. Тези обвинения срещу Пекин идват доста скоро, след обвиненията на Google и Yahoo, които заявиха, че са засекли хакерски действия срещу потребителите си с произход Китай.

Хакер осъден за проникване в електронна поща

22-годишният Дейвид Кернел е осъден за проникване в електронната поща на Сара Пейлин по време на изборите за вицепрезидент на САЩ, както и за препятстване работата на съда.
Той е син на законотворец от Демократическата партия, докато Пейлин е бивш губернатор на Аляска от страна на Републиканската партия. По това време Дейвид е бил студент в университета.
Пейлин е подала оплакване, че е била компрометирана личната й поща в Яху и следени нейните кореспонденции до семействотой по време на предизборната кампания.
Адвокатът на Кернел е държал на позицията, че проникването е било по-скоро младежка лудория отколкото престъпление, а обвинителят е поддържал, че това е опит да се повлияят изборите с незаконни средства.
На съдийското жури са му трябвали четири дни, за да стигне до решение за виновност. Младежът е изправен пред възможна присъда от една година затвор за хакерство и 20 години за възпрепятстване на правосъдието. Съдийте не са постигнали съгласие за виновност по обвинение в кражба на идентичност.

понеделник, 16 ноември 2009 г.

Първото дело за кражба на домейн

25-годишен хакер си присвоил и продал P2P.com за над сто хиляди долара на баскетболист

Първият съдебен процес срещу хакер, обвинен в кражба и препродажба на домейн име, започна в САЩ.

Обвинен е 25-годишният жител на град Юниън, Ню Джърси – Даниел Гонкалвес. През 2006 година той е пробил онлайн акаунта на един от притежателите на сайта P2P.com и по-късно е продал домейна в интернет аукцион, съобщи Асошиейтед Прес.

Марк Медсен, играч от баскетболния отбор Лос Анджелис Клипърс, е закупил предложения домейн, без въобще да подозира за кражбата на името.

Едва наскоро полицията е задържала хакера. На Гонкалвес е предявено обвинение в компютърен взлом и кражба на лична информация.

Ако бъде признат за виновен, кибер престъпникът може да получи 10 години затвор. В момента той е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 60 хиляди долара.

Властите са оценили домейна P2P.com на 200 хиляди долара, тъй като името съвпада с популярната технология за обмен на файлове.

Регистрацията на нов домейн струва средно 10 долара. Но хакерът е успял да изтъргува своята ценна придобивка P2P.com за 111 хиляди долара на явно заможния баскетболист.

Един от ощетените собственици на сайта P2P.com е заявил, че за връщане на откраднатото име са изразходвани две години и около 500 хиляди долара. Той обвинява регистратора Go Daddy Group за бавната реакция на сигнала за кражба.

От компанията регистратор пък твърдят, че собствениците на P2P.com са съобщили за кражбата чак след една година.

Започналият съдебен процес е изключително важен, тъй като засега липса ясно законодателна база за защита на притежателите на домейн имена. Углавното преследване по подобно обвинение е първо по рода си и ще служи като пример за действията на правозащитните органи.