четвъртък, 23 април 2009 г.

Искате да имате свой сайт?


Искате да имате свой сайт, но не разбирате достатъчно, за да си го направите сами, а и бихте искали да го имате безсрочно, да можете да го управлявате и развивате сами и това да не ви струва пари, то сте дошли точно където трябва. Защото правенето на малки, но професионални сайтове, в които можеш да сложиш и, много по-важно - да управляваш и развиваш, практически всичко, от статични текстове, снимки или видео до динамични приложения за видеочат он-лайн, никога преди не е било толкова лесно, а и безплатно. Вярвам, че в този сайт ще намерите отговорите на вашите желания и ще се възползвате, така както направих и самата аз преди време.

Решението е в безплатните страници - ваш собствен сайт бързо, лесно и безплатно.


ДА ЗАПОЧНЕМ С МАЛКО ТЕОРИЯ!

Нужен ви е хостинг, домейн и уеб дизайн.

Хостингът осигурява физическото пространство, на което разполагате сайта си. Това е специален компютър, който трябва да е непрекъснато включен и свързан с Интернет. Тази система трябва да осигури високоскоростен и максимално надежден достъп до сайта от всяка точка на интернет пространството. Освен това, в този компютър трябва да бъде инсталиран определен набор от програми, които да "обслужват" сайта. Този компютър се нарича уеб сървър или интернет сървър.
Има фирми, чиято дейност е свързана именно с инсталирането и поддържането на такъв вид компютри (сървъри), и които предоставят услугата по отдаването под наем на част от паметта на тези компютри за инсталиране на сайтовете на клиенти. Именно тази услуга се нарича хостинг (от английски: hosting - подслоняване).
Наборът от елементи, включени в хостинга, както и техните особености представляват понятието хостинг план:


1.Дисково пространство


Това е размерът в мегабайти на мястото в сървъра, което ще бъде на разположение за Вашия сайт. Размерът на дисковото пространство включва и пространството за съхраняване на пощата към Вашия домейн.

2.Месечен трафик

Нужният Ви месечен трафик зависи от размера и от посещаемостта на Вашия сайт. Колкото по-голям е той и повече посетители имате, от толкова по-голям трафик ще се нуждаете.

3.Брой разрешени е-мейл адреси

Това е броят е-мейл адреси към Вашия домейн, които ще имате право да създавате. Обикновено хостингът е споделен - на сървъра има много потребители, като всеки от тях е наел малка част от ресурсите на сървъра за определен период от време.

За да се използва услугата хостинг, е необходимо собственика на сайта да притежава домейн и да насочи домейна към сървъра. Хостинг акаунтите се управляват от контролен панел.
Другите два вида хостинг услуги са VPS (виртуален сървър) и нает сървър. VPS представлява обикновен сървър, на който са инсталирани няколко независими една от друга операционни системи. При него един физически сървър се разделя на няколко независими виртуални сървъри. Всяка система използва част от процесорните ресурси, част от паметта, част от дисковото пространство и т.н. По този начин потребителите имат пълен достъп за администрация на виртуалния си сървър, както и доста повече ресурси в сравнение с споделения хостинг.Наетият сървър се контролира изцяло от клиента и хостинг компанията поддържа най-вече хардуера и мрежовата свързаност. Тези два вида хостинг са по-скъпи и се използват големи сайтове или такива, които изразходват много ресурси.
Хостовете се идентифицират със своите IP адреси, които изглеждат например по този начин: 123.456.789.910
IP адресът е точка от цялото интернет адресно пространство и фактически прави сървъра част от Интернет.

Аз Ви предлагам безплатен хостинг.


Домейнът е адреса на вашия сайт и завършва на .com, .net, .org, .info, .us, .biz, .tv и други – той е уникален, така че, когато някой напише името на вашия домейн, той попада на вашия сайт.
Регистрирането на желано от Вас име (домейн) в интернет представлява запазване на област (домейн). За целта е необходимо за името (домейн) да се заплати на регистратор, който държи правата за съответната област. Регистрацията на домейн Ви предоставя възможността да запазите името (домейн), което желаете за Вашия сайт или E-Mail адрес например, регистрирането на домейн ИметоВи.com, Ви дава възможност да имате адрес на страница www.ИметоВи.com и E-Mail адрес от вида ЛичноИме@ИметоВи.com.
Регистрирайте домейн на Вашето име. Така само Вие ще сте негов собственик и ще се разпореждате с него. Вие ще имате парола от контролния панел за управление на домейна и в случай, че пожелаете да изберете друг хостинг-доставчик, нищо няма да Ви попречи да направите това.
Домейнът представлява уникално име в интернет. Той е нещо от вида: www.ИметоВи.com
Първоначално през 1984 г. са създадени седем домейни (generic TLD или gTLD) за общо ползване:
• .COM - Комерсиални домейни
• .NET - Домейни за мрежови администратори
• .ORG - Домейни за организационни структури
• .INT - Домейни за международни организации
• .EDU - Образователни институции - най-често домейни в САЩ
• .GOV - Правителствени организации, домейни в САЩ
• MIL - Военни организации, домейни в САЩ
През 2001 г. се създават още домейни за общо ползване:
• .INFO - домейни за справочни сайтове
• .BIZ - домейни за бизнес ориентирани сайтове
• .NAME - домейни за лични сайтове
• .COOP - кооперативни домейни
• .MUSEUM - домейни за музеи
• .AERO - домейни за въздушно - транспортната индустрия
• .PRO - домейни за професионалисти
• .ARPA - домейни по инфраструктура
• .TV - домейни за телевизия
• .EU - домейни за Европа
• .MP - домейни за мобилни устройства
• .TRAVEL - домейни за туризъм
• .MOBI - домейни за мобилни устройства

Какво е нужно, за да заработи един домейн?

Необходим е WEB сървър, който при заявка да показва Вашата web страница (т.нар web hosting) и E-mail сървър, който да обслужва Вашата електронна поща (т.нар. e-mail hosting).

Първо трябва да регистрирате този домейн. При регистрацията се извършва следното: в базата от данни за домейните се записва този домейн, чия собственост е, кои са съответните лица за контакт, за колко години е регистриран, и през коя фирма е извършена регистрацията. В базата данни на DNS сървърите, отговарящи за областите се записват кои DNS сървъри отговарят за този домейн. Тъй като тези бази от данни се обновяват веднъж на 24 часа, домейнът става използваем най-рано на следващия ден след регистрацията. Когато искате да видите страницата си и пишете във вашия браузер (Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla, Firefox, Opera, Lynx и т.н.) www.ИметоВи.com за да стигне браузерът до искания сървър, той трябва да н аучи неговия IP адрес (комуникацията между компютрите в Интернет става на основата на така наречените IP адреси, имената са само за улеснение на хората - много по-лесно е да запомните www.ИметоВи.com отколкото 32.24.87.142 или нещо подобно). Всеки един домейн може да бъде регистриран минимум за период от 1 година и максимум за 10 години.

Дължината на името (домейна) е до 63 символа. Позволени символи за образуване на името са:
• буквите от латинската азбука (ASCII), без значение на малки и главни [A-Z, a-z]
• цифрите [0-9]
• тире [-]
Първият и последният символ трябва да бъдат буква или цифра. Името (домейна) трябва да е различно от това на съществуващите имена на основните области (.com, .net, .org, .info, .biz и т.н.).
Към всеки домейн могат да съществуват неограничен брой под-домейни. По този начин можете да имате неограничен брой сайтове.

Аз Ви предлагам www.името.co.cc и www.името.tk -безплатни са!

Уеб дизайна чисто технически може да се определи като писане на хипертекст, т.е. текст с интерактивни препратки било то към други части на текст или към друг текстов документ. Като краен продукт от уеб дизайна се получават HTML страници, картинки в различни формати (най-често jpeg, png), анимации (най-често gif или flash) и т.н. Отделните компоненти получени при уеб дизайна на една страница или на цял уеб сайт се разпределят във файлове, които от своя страна се разпределят в директории. Обикновено една уеб страница е един файл (картинките и другите графични и аудио обекти са отделни файлове въпреки че всичко се визуализира като едно цяло), но това не е задължително особено когато се използват скриптове изпълнявани на сървъра. В този случай един скрипт може да генерира десетки страници, както и десетки скриптове могат да генерират само една страница.
Процеса на уеб дизайн може да се разглежда като смесица от творческа и техническа работа. Творческата работа включва художествена изработка на отделните графични и аудио елементи, форматирането на текста. Техническата работа включва подредбата на тези елементи най-често чрез HTML код, който чрез съответния използван стандарт след това се визуализира на изходно устройство (обикновено монитор). Техническата част допълнително включва и разработване на клиент-базиран код, който най-често се използва за да подобряване на разглеждането на даден сайт и се реализира най-често чрез JavaScript или VBScript. Пример за такъв клиент-базиран код изпълняван от браузъра на даден посетител е например придвижването на мишката върху елементи от менюто които са картинки, като при преминавате през даден графичен елемент той се сменя с друг за да се илюстрира това че мишката е преминала през този елемент от менюто.

И сега?
Започваме!Нужни са тема,хостинг, домейн и дизайн.
След като имате тема за сайт,регистрирате се тук-безплатен хостинг и
тук-безплатен домейн