неделя, 30 ноември 2008 г.

КТ "Плевен Спринт": "За или против ученическите униформи"

“За “ или “против” ученическите униформи бе тема на провелия се днес дебат в Гимназията с преподаване на чужди езици - Плевен. 53% от анкетираните в учебното заведение посочват, че не биха желали да носят униформа в училище. По време на дебата двата отбора на утвърждаващите и отричащите носенето на униформи в училище представиха пред учители и ученици своите аргументи. С приемането на униформите в училище, ще се утвърди равенство между учениците и ще се прикрие социалното различие между тях, казаха защитниците на униформите. А като най-популярен аргумент против, бе изтъкнат фактът, че те не са модерни и са скъпи. 57% от анкетираните ученици твърдят, че униформата е отживелица, а 71% биха носили униформа, само ако е модерна. По последна информация от новата учебна година вече близо 43 000 ученици носят униформи или емблеми на училището. Министерството на образованието и науката финансира проекти за униформи само за една година, а след това родителите сами трябва да плащат за тях. Сумите са различни в зависимост от това дали униформата е цялостна или представлява само отделна дреха.

в-к "Посредник": "Ученическите униформи - индивидуалност или обезличаване?"

СИП “Дебати” към Гимназията с преподаване на чужди езици не веднъж провокира с актуални теми, по които младите хора сами организират и провеждат дебати. Два месеца след началото на учебната година осмокласниците на Езиковата гимназия и тяхната ръководителка в СИП “Дебати” г-жа Каменополска организираха разгорещен дебат по една актуална тема - “за” и “против” ученическите униформи. Макар и разделени на отбори, всеки от които трябваше да защитава отборната позиция, младежите често като че ли намираха и допирни точки в уж противоречивите си тези. Като това учениците от Езиковата гимназия да имат свой отличителен знак, например.
http://www.posredniknews.com/broi/214/uniformi.jpgНа дебата присъства и директорът на гимназията Юрий Тодоров. Първо попитахме него дали е “за” или “против униформите” и дали според него осмокласниците и абитуриентите по един и същи начин ще приемат въвеждане на униформи. “Аз съм “за” униформите, но това е тема, която трябва да бъде обсъдена, дебатирана и решена от учители и ученици, от родителите и от училищното настоятелство. Притеснява ме единствено, че в едно по-малко училище целият процес може да се реализира по-бързо и лесно, докато в едно голямо училище като нашето дебатите са по-разнопосочни. Дали да има униформи и как ще приемат това по-големите ученици - това очаквам да разбера от организираните дебати. Като директор ще приемат всяко тяхно решение и по никакъв начин няма да налагаме силово въвеждане или не на униформи”, сподели Юрий Тодоров.
Димана Илиева е “за” униформите. Неин опонент е Вилиана Илиева. И двете са осмокласнички. Борис Рангелов - също осмокласник - пък е провел анкета сред учениците на Езиковата, за да бъде направен анализ на нагласите на младежите за носене на униформи. На снимката (отляво надясно): Борис Рангелов, Вилиана Илиева и Димана Илиева.
- Димана, ти защитаваш тезата “за” униформите. Защо?
- Униформите дават на всички ученици равнопоставеност и прикриват различията, продиктувани от социалното положение. Може и да не се говори много за това, но чрез униформите ще бъде спрян процесът на депресиране на част от учениците, които по независещи от тях причини не могат да си позволят луксозни дрехи. Всички чуваме ежедневно за световната криза, а в крайна сметка това означава, че бедните ще стават още по-бедни, а богатите ще обеднеят. Категорична съм, че намирането на адекватна на разбиранията на младите хора униформа, би могла да накара всички да се чувстват от една страна удобно и модерно, а от друга - по-спокойно, защото така ще се прикрие социалното им положение. И още нещо - смятам, че всеки от нас ще бъде горд да носи отличителния знак на училището, в което учим.
- Една униформа, обаче, не е много евтино удоволствие?
Димана: - В интерес на истината, пришитите на униформите емблеми оскъпяват костюмите. Имаме идеи за много по-лесен и евтин начин - бихме могли да имаме значки, например.
Вилиана: - Не всеки родител ще има възможност да си позволи да купи униформа, особено ако трябва да се купуват летни и зимни варианти. Отделно от това трябва да имаме поне по две униформи за всеки сезон.
- Вилиана, ти се обявяваш категорично “против” униформите - защо?
- Аз съм против униформите, защото те снижават самочувствието и скриват индивидуалността на учениците. Не можем всички да сме еднакви. Всеки има свое собствено “аз”, всеки има своя индивидуалност, различен от този на другия характер, тоест всеки иска по свой начин да се представи и пред съучениците си, и пред учителите. Униформите, освен това, предизвикват агресия.
- Как ще предизвикат агресия униформите?
Вилиана: - Излизате на улицата с униформа, а там връстниците ви са или без униформи, или, да речем, с по-грозни костюми. И в двата случая най-малкото, което ще бъде предизвикано, е присмех, а оттам ще се провокира и агресия, защото няма човек, на който да му е приятно или безразлично, когато му се подиграват.
- Ако униформите бъдат въведени, ще ходите ли всеки ден и навсякъде с униформа?
Вилиана: - Разбира се, че няма да нося униформа извън училище. Но ако ни задължат да имаме униформи, какво да правим - не можем да откажем да ги носим и ще бъдем принудени. В същото време пак родителите ще трябва да купуват и дрехи, с които пък да сме извън училище.
Димана: - Ще я нося с удоволствие. Извън училище не знам дали ще съм винаги с униформа, но определено ще се чувствам добре с униформа. И още нещо - не мисля, че ще се обезличим с униформите. В крайна сметка лицата ни са различни и не мисля, че дрехите ще ни уеднаквят. Сигурна съм. Пък и ние имаме предложения за униформи и всеки може да каже мнението си. Така ще намерим онова облекло, което да допада на всички.
- Ние категорично не подкрепяме униформите, но пък нямаме нищо против отличителен знак. Това може да бъде шалче, гривна, значка - защо трябва непременно да е костюм?
- Борисе, в този дебат твоето участие се свързва с проведена анкета сред учениците от гимназията. Какво показват резултатите?
- Целта на анкетата, която проведохме, цели да покаже мнението и отношението към униформите. 47% от анкетираните са “за” униформите, 53% от анкетираните ученици са “против” униформите. 57% от учениците смятат, че униформата е вече отживелица и не биха носили такава. Третият елемент от анкетата беше свързан с това дали униформите ще направят учениците еднообразни и безлични. Отговорите, които получихме от 57% от анкектираните, са, че училищните униформи ще ги обезличат. Има и нещо интересно, обаче - на въпроса дали биха носили униформа, ако тя е съобразена с актуалната мода, 71% от учениците отговарят, че ще носят униформа, само ако тя е модерна. С този въпрос ние провокирахме, защото 20% от отговорилите на първия въпрос с категорично “ против” униформите, на въпроса за модни униформи отговарят, че биха носили такива, ако те са съобразени с модните тенденции. Ще се промени ли и как това съотношение ще стане ясно след като двата отбора представят своята визия за униформите и всеки сам прецени дали предложените модели отговарят на неговия вкус за мода и естетика.

в-к "БГсевер": "Ученическите униформи - облекло за монахини или край на лошия вкус"

"Двата отбора “за” и “против” аргументираха позициите си пред съученициСпоред тълковния речник "униформа е еднакво, обикновено задължително облекло за определена група от хора - войници, ученици и др." Мненията "за" и "против" учениците от всяко училище да са облечени еднакво се възобновява и заглъхва с различна сила през годините на демокрацията. Макар и да не става дума за сините престилки с бели якички, които все още са най-честата асоциация на униформа от соцвремената, днешните тийнейджъри смятат, че уеднаквяването ще заличи индивидуалността им. Аргументите "за" са, че приобщаването на учениците към името на школото подсилва екипния дух. Други пък са убедени, че по този начин класовите различия и парадирането със скъпи маркови дрехи ще се сведат до минимум и това ще бъде от полза за самочувствието най-вече на по-бедните деца. Защото е факт, че липсата на задължително облекло въведе друг вид дрес код и превърна училището в моден подиум, където всеки подражава на другия, рекетира родителите си за най-скъпите дрешки и аксесоари от точно определена марка, показва възможно най-много плът, а понякога и много малко вкус и в крайна сметка вместо да се отличи от останалите, се слива с общата маса. Спор има и в това дали униформата е най-евтиният вариант за облекло. Просветното министерство поощрява училищата, които изявяват желание за въвеждане на задължителни униформи и съфинансира предложени и одобрени проекти за изработването им. Тази година парите са 4,684 млн. лв., като школата трябва да осигурят 30% от цялата необходима сума. Проблем се оказва това, че проектът се финансира само за една година, а след това родителите трябва сами да плащат за униформите. А относно това задължителното облекло за училище да бъде удобно и харесвано от учениците, вариантите са много. Във форумите в интернет преобладаваща част от тийнейджърките споделят мнение, че с удоволствие биха носили модели тип колежанските западни униформи. В германския град Потсдам пък са избрали компромисен вариант - там са въвели задължително облекло в 14 модела, като се започне от анорака и се стигне до шапката - всеки да избира по собствен вкус какво ще облича всеки ден. В България също има оригинални хрумвания в тази посока. В най-старото силистренско училище миналогодишните първокласници посрещнали първия училищен звънец облечени с униформи "Хари Потър" - карирани поли и панталони, сини якета.В Плевен първи и единствени поддръжници на училищните униформи са възпитаниците на ПГ по туризъм и ресторантьорство "Алеко Константинов". От тази учебна година те са облечени с черни поли и панталони, бели ризи и сака в бордо. СИП "Дебати" от осмокласници към Гимназията с преподаване с чужди езици пък беше избрал именно темата "за" и "против" униформите за своя първи словесен сблъсък, подкрепен с аргументи и анкета сред възпитаниците на елитното школо. Почти на кантар са мненията на анкетираните. 43% искат да се обличат в униформи срещу 53%, които твърдо отхвърлят този начин да им се налага чуждо мнение. 57 на сто са и тези, които смятат, че униформата е отживелица и не биха я носили, като също толкова са на мнение, че с нея ще станат еднообразни и безлични. Ако е съобразена с модните тенденции обаче 71% от учениците в плевенската езикова гимназия са съгласни да се докарат със задължителното облекло. Така 20% от отричащите в първия въпрос униформите биха носили такава, ако е модерна, сочи проучването. В самият дебат отборите от утвърждаващи и отричащи ученическите униформи представяха своите тези и отговаряха на предизвикващи въпроси от противниците си. Александра, Димана и Кристина от положително настроената група подчертаха, че униформата би равнопоставила учениците. Според тях всеки човек е различен, има различни лица и не дрехите са тези, които уеднаквяват. Униформата би смалила суетата и желанието да се изпъква чрез маркови дрехи, би размила разликата богати - бедни, лош - добър вкус. "В момента в света бушува финансовата криза. Това означава, че бедните ще станат още по-бедни, а богатите ще обеднеят. Намирането на една адекватна униформа би могла да помогне на родителите, които са затруднени финансово. Повечето униформи се оскъпяват от това, че знакът на училището е пришит на тях и с промяната на размера трябва да се сменят всички дрехи. Това би могло да се преодолее, като вместо знакът на училището да е пришит към дрехите, се слага под формата на значки, например. Има модерни и актуални модели за униформи, които аз лично бих носила с удоволствие", категорична е Димана, която беше подготвила и нагледен снимков материал за евентуални варианти на униформи, които пасват на съвременния стил на тийнейджърите. Според Вилиана еднаквото облекло снижава самочувствието и прикрива индивидуалността на тийнейджърите, които чрез начина си на обличане показват своя характер пред останалите си съученици и пред учителите. Емили беше още по-крайна и заклейми униформите като облекло за "войници, затворници и монахини". Според отричащия отбор униформите дори предизвикват агресия, защото на улицата ученик, облечен с униформа, би понесъл подигравките и присмеха от друг, в чието училище няма въведено задължително облекло или чието сако е по-хубав модел. Практичните осмокласници и тук не подминаха финансовата страна на въпроса, като бяха изчислили, че по два комплекта зимна и лятна униформа плюс дрехи за извън клас, би бръкнала твърде дълбоко в родителския джоб. И този отбор обаче подкрепи задължителното носене на отличителния знак на училището си. Който пък би бил по-атрактивен под формата на значка, шалче или дори гривна. В крайна сметка отбор победител не беше излъчен. Но пък интересът, който предизвикаха двата лагера сред съучениците си и последвалите въпроси, за които времето не стигна да бъдат разискани, доказаха, че темата е достатъчно актуална и заслужава нужното внимание.

Добре дошли!

Добре дошли в блога на СИП "Дебати" към Гимназия с преподаване на чужди езици - гр. Плевен! В това наше уеб пространство ние ще публикуваме всичко случващо се около нас - новини, събития, медиите за нас, предстоящо.