За да започнете една работа се нуждаете от пари!

Мечтата за една независима работа се превръща много често в недостижима цел поради икономически затруднения. Погрешно е да се смята че някой може да спечели безплатно една свободна, независима, работа и един богат живот. В действителност всеки търговски бизнес се нуждае от пари, време и подготовка за да започне.
С подобряването на инвестициите си, променяте начина си на живот и по този начин показвате в коя категория на риска се намирате. Ако нямате план за продажба на дребно, поемате голям риск. Всички продавачи са притеснени, защото печалбите от продажби на дребно са намалели. В същото време всички кредитодатели се въздържат да отпускат заеми поради увеличаващите се колебания на световния пазар. И задълбочаващата се световна икономическа криза. Всички които ни си притесняват да поемат риска за да осъществят мечтите си, трябва да се самофинансират или да вземат пари на заем. Всяка тяхна следваща крачка е непредсказуема.

Ако не сега, Кога?

Ако смятате да се заемате с независим бизнес, имайте предвид следното:
  1. Парите които ще вложите са инвестиция в бъдещето;
  2. Сега е най-подходящият момент за Мрежов Маркетинг - този търговски метод, от който можете да се възползвате прави оборот от над 100 Млрд. долара и се развива със стабилни темпове. Повече от 150 Млн. души са го избрали като професия, преподава се вече в университетите и е доказано че е търговията на XXІ век, поддържайки възходящата си тенденция от 1950 г. до наши дни.
Доброволец за инвестиция

Трябва да знаете, че който не инвестира в бизнеса си, не може да има печалба. Дори в мрежовия маркетинг имаме разходи не само в началото. Но сумата не е толкова голяма както при франчайзинговите компании, нито както при традиционната търговия.
Няма никаква разлика дали ще посветите цялото си време (full-time) или част от него (part-time) винаги ще има инвестиране. Ако основете една компания с частична заетост, ограничавате възможностите за печалба до няколко хиляди евро. В Мрежовия Маркетинг единственият риск е усилието, което полагате за управлението на организацията си
Инвестиция
100-1000 евро
Фирмени брошури, представителен каталог, флипчарт, мостри, мобилен телефон
Усилие

Продажба на продукти, изграждане на мрежа от потребители
Резултат

Създаване на отбор и непрекъснато нарастващ отбор

Инвестиция+работа.увеличаване на дохода
Тази формула ще важи за всяка търговия, но в Мрежовия Маркетинг без да влагате шест цифрени суми може да постигнете бързо нарастващ доход. След инвестирането на една сума започвате работа, иначе губите инвестицията си. Същевременно развивате търговията с продукти. Няма смисъл да наемете голям склад, ако посвещавате на работата си един час на седмица. За инвестицията си се посъветвайте с някой опитен спонсор.

Ако искате да Успеете в тази Търговия, отговорете с "ДА" на следните въпроси:
  • Разполагам с време, за да започна?
  • Знам достатъчно за Мрежовия Маркетинг? Проучил съм всички източници на информация?
  • Удобен ли съм в решението си да се заема с Мрежов Маркетинг?
  • Истински ли искам да успея и готов ли съм да инвестирам в работата си?
  • Проверих икономическото си състояние и докато започна да получавам приходи от първите си инвестиции имам средства да се издържам?
Видове независимост

В днешно време поради ежедневните условия чувстваме нужда да сме независими както в личен, така и в икономически аспект. Важна предпоставка за успеха е поемането на инициатива и общуването с хората. Съществуват различни видове независимост, важното е да откриете най-подходящата за вас. Анализирайки възможностите и вероятността за риск, трябва да определите стойността на шанса. Моментът подходящ ли е за отваряне на собствен магазин? Срува ли си да рискувате вземайки заем, който ще ви тежи години наред, за да отворите собствен магазин? Нека го погледнем от неутрална страна: една нова търговия трябва да донесе максимална печалба, с минимална инвестиция без да теглите заем. Ако искате да избегнете разходите за лиценз, за търговски съветник, луксозно обзавеждане, висок наем, складови разходи и т.н., има само едно решение: ваш бизнес - в Мрежовия Маркетинг. Повече от 510 Мил. души работят в собствения си дом и ръководят собствения си бизнес. Ден след ден се увеличава броят на хората, които установявайки гъвкавостта и шанса за собствен бизнес, започват тази работа. В примера който следва пресметнете и сравнете сами разходите за стартиране:
Вид на разходитеТрадиционен
бизнес
ФранчайзМЛМ
Фирмен консултант1000€5000€няма
Данък франчайзняма20000€няма
Разходи за сграда2000€10000€няма
Наем1500€20000€
няма
Вътрешен дизайн20000€10000€няма
Оборудване3000€10000€800€
Счетоводна система5000€20000€няма
Други разходи5000€20000€400€
Разходи за продукти30000€80000€400-800€
Първоначална инвестиция67500€230000€1600-2300€
Фирмен консултант нужни са 1000-5000€
Не е необходим при всяка ситуация, но при големи инвестиции разходите достигат 1000€
Учредяването не е възможно без съветник поради сложността на договорите. сумата може де е 2-3 хил. Повече от предвиденото.
В Мрежовия Маркетинг може да получите безплатно съвети от човек с опит в тази област.
Данък франчайз нужни са 20000€
Не съществува, работите по собствен план; липсата на опит и централизирана система за работа ви приближават към фалита. Учредителят заплаща изцяло обучението.
Данъкът може да е много висок; колкото по-просперираща е компанията, толкова по-големи са разходите за трансформиране на информацията, търговска марка и др.
В Мрежовият Маркетинг не заплащаме данък за ползване на системата; данък върху дохода се плаща при всяка дейност.
Разходи за недв. имот нужни са 2000-80000€
В търговията винаги се търси помещение за дейността
Трябва да се избере най-доброто местоположение, което естествено струва скъпо
В Мрежовия Маркетинг не отваряте магазин в буквалния смисъл на думата
НаемПроменливПроменлив
Няма
Интериор нужни са 2000-80000€
Учредителят може да се простира според финансовите си възможности
Високи разходи; в сферата храненето започват от 25000€
няма
Оборудване нужни са 3000-10000€
Безусловно необходимо+ електронна счетоводна система, компютър, касов апарат
Съвременна техника за наблюдение, озвучаване, изчислителна, съобщителна
Не е абсолютно необходимо, само за тези, които работят full-time.
Счетоводна системаЗадължителноЗадължителноСчетоводството се води от компанията безплатно
Други разходиМалки разходи за реклама и пособия
Горе е посочена минималната сума; реклама, издания на компанията, пособия
За начинаещите: пакет за обучение, канцеларски пособия, каталози, учебни помагала, визитки
Разходи за продукти нужни са 1000-5000€
За зареждане на обекта 3000-80000€; голям риск, защото парите са на склад, а продажбите не вървят бързо
Средна стойност, в сферата на храненето по-големи, в сферата на обслужването - малки
За първоначално снабдяване с продукти за собствено използване 400-800€
РезюмеАко нещата не се развият според очакванията ни, ще останат само дългове и мечтата ни за независимост ще угасне завинаги. Ако нямате капитал и банкова подкрепа, нямате голям избор. Намирате се в най-голямата степен на риск. Само 50% се справят.
Сигурността във Франчайз е основното предимство. Проектите са изпипани до най-малката подробност, предлагайки по този начин големи възможности за инвестиране. Вероятността за фалит- под 10%. Недостатък: високи инвестиции, ангажираност Всичко се направлява от централната система. Не се позволява отклонение от предначертаното. Може да започне само този, които има голям капитал.
Рискът е малък, защото учредителните разходи са малки. Най-голямо предимство е че може да се упражнявате като допълнителна работа. В този случай се нуждаете от бизнес оборудване-бюро в дома ви, телефон, визитки, малък склад. Опитните МЛМ сътрудници печелят повече от 25000€ годишно. Може да продължите живота си с тази работа.
Началото в една нова професия
Учредяването на независима дейност носи по-малък риск отколкото си представяте. Този който има друга работа няма да я рискува, ако започне Мрежов Маркетинг и се сдобие с опит.
Центровете за потребление отбелязват, че моментът не е подходящ за инвестиции.
Много рекламни фирми раздават мостри и обещават отстъпки но това не е реално.
Ако МЛМ компаниите вярваха, че това е вярно и можеха да го приложат за кратко време щяха да имат огромен растеж на оборота.
Един човек, който започва в Мрежовия Маркетинг и прави първите си крачки към независимостта и наблегне в началото на продажбите, естествено ще се нуждае от повече продукти. От закупуването и продажбата им се формира търговски дял и като се приспаднат всички разходи от него се получава чистата печалба.
Не е необходимо да се складират продукти на стойност хиляди евро, както правят собствениците на магазини. В началото може да изберете нещо по дребно от цялата гама продукти, което да е в унисон с вашите цели. Поръчайте количество не по-голямо от това, което можете да продадете. Някои компании могат да продадат директно на вашите клиенти, това което поръчате.

Базисна Стойност

Изчисления за създаване на модел:
Според поставените цели можете след 12 месеца от part-time занимание да печелите толкова колкото е сегашния ви доход.
Основна цел: като full-time участник в Мрежовия Маркетинг можете да печелите много.

Начален пакет:
Много често включва рекламни материали - фирмена политика, ръководство, брошури, CD, мостри от продукти и договори за сътрудничество. Стойност м-у 20 и 80€.

Разработване на продукти:
Много компании представят собствените си пакети за улесняване на начинаещите. Изберете старателно продуктите, които ще продавате. Колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-трудно е да избереш в началото подходящия продукт.
Ето едно практично правило: аз лично какво мога да продам през следващите 3 месеца, за да разработя бизнеса си, колко продукта трябва да раздам за да спечеля доволни клиенти? Средните разходи от първите инвестиции са: 400-800€.

Визитни картички:
Искате да правите бизнес и да ви помнят?
В такъв случай е добре да имате визитни картички, които да отразяват бизнеса ви. В началото опитайте 500 броя във вид, който одобрява компанията ви. Ако възнамерявате да ги използвате за рекламна цел, направете 2000.
Разход:10-50€

Срещи събирания:
Системно участие в професионални срещи. Обикновено разходите се разделят между страните. Можете да водите със себе се още един посетител.
разход:5-40€

Офис обзавеждане:
Малко бюро с телефон, факс, за да покажете професионализъм- масичка за обсъждане. По нататък може да разширите офиса си.
Разход:160-800€


Вие сте една компания
Някои още при започването на мрежов маркетинг гледат на него като на основна професия. Това не е необходимо, ако нямате достатъчно опит. В противен случай трябва да имате някакъв капитал или най-малкото да можете да покриете първоначалните си разходи за 6 месеца. Дори при part-time има разходи: за първоначален пакет, покупка на продукти, визитки, материали за обучение, офис обзавеждане. Най-доброто за тях е да преминат на full-time, когато доходът се удвои.
За съжаление някои независими сътрудници се отказват от бизнеса си през първите 6 месеца, защото нямат търпение да дочакат печелившия период. Помислете си- в много търговски сфери е необходимо да се чака 6-10 месеца за да започнете да печелите. Търпението е едно от правилата на успеха. Кой би искал да затвори магазина си 6 месеца след отварянето му? Това означава, че и вие трябва да гледате с години напред и да си начертаете бизнес-цели, свързани с тази дейност.
Пресметнете допълнителните разход
Разходите ви няма да се променят дори да започнете този бизнес като full-time занимание.

Начален пакет20-80€
Визитки
10-50€
Продукти
400-800€
Материали за обучение
15-80€
Срещи
5-40€
Офис оборудване
160-1600€

Професионална литература: 20-80€

Необходими са ви знания. Ще управлявате знанията които ще придобиете. Трябва да прочитате най-малко една книга месечно и да слушате CD по тези въпроси.

Допълнителен разход: 100€/год.

След като си имате една основна основно работа, обособете в дома си един офис: бюро, стол, етажерка, CD уредба.

Счетоводител или счетоводен съветник:
Нужен ви е за да следите приходите и разходите си. Данъците се оформят според разходите, а съветника може да ни предпази от проблеми с данъчното.
Разход: 80-250€

Създавайте програма за контакт чрез CD, както и програма за презентация на бизнес възможността. Необходими са ви също листове, папки, класьори. Направете си архив на разходите, събирайте всички фактури и квитанции.
допълнителни разходи: 2500-5000€

Интернет връзка
Като професионалист ви е необходим сайт. Вече е потребност за Създаване на нови контакти и поддържане на съществуващите онлайн.
Разход: 80-800€

Бизнес облекло
За да участвате в официални сбирки и за важните ви лични срещи- елегантно, чисто. Важен фактор за напредъка в бизнеса.
Разход: 40-80€
Отнася се за различни дрехи или костюми, според мястото където живеете може да ги намерите на различни цени.

Мобилен Телефон
За да можете да общувате но и да общуват с вас вече е потребност. Внимавайте да не прекалявайте! Допълнителните ви разходи могат да скочат значително.
Разход: 80-800€

Първите стъпки

Разходите при първите стъпки карат много хора да се замислят. Преди много години в САЩ начинаещите сътрудници се задължавали да купуват пакети с продукти над 10000€. Това е била процедура извън правилата, една неуместна стъпка. Тя е помогнала на сътрудниците да изкарат някой долар. Сега се прилагат по строги закони: първоначалните разходи да се ограничат и да се даде превес на основаването на личен бизнес (изграждане на потребителска мрежа вместо директни продажби).
Въпреки това се ширят конкретни мнения за това каква трябва да е стойността на откриване на нов бизнес. В сферата на Мрежовия Маркетинг инвестициите се движат м-у 500 и 1000€. Много често хората се затрудняват с тези суми. Вече се въвежда пакет за записване (начален), който свежда до минимум първоначалните разходи. Той включва печатен информационен материал относно бизнесът и продуктите, CD, DVD. Целта е хората които искат да започнат да се учат, а не разполагат със средства за продуктите, да се запишат. В САЩ съществуват много компании, които функционират по този начин. Внимавайте! Тази първа сума е предназначена за укрепване на организацията. Ако срещу нея не получите нито един продукт (т.е. само литература), това означава че се занимавате с незаконна пирамидална структура. Винаги трябва да съществува покупко-продажба, за да се формира печалба. Началните пакети, които се раздават безплатно будят съмнение.

На какво да обръщате внимание при първата стъпка?
Ако инвестициите ви достигат 1000€ месечно, това е напълно достатъчно за закупуването на продукти които да покриват продажбите и рекламирането през първите 3 месеца. Истински продажби не са възможни, ако разполагате само с мостри. Трябва ад работите с продукти. Защото се занимавате с търговия. Клиентът не купува продукт които не вижда. Колкото по-голямо разнообразие от продукти предлагате, толкова по-лесно продавате. Постарайте се да поддържате на "склад" поне по един от всички продукти и ги възстановявайте веднага след продажбата им за да нямате недоволни клиенти. Продуктите имат срок на годност до 5 години. Продаваме каквото имаме на разположение.

Късмет или риск?

Продажбата на продукти и ролята на Мрежовия Маркетинг

Тези, които желаят, могат да научат как по магичен начин да увеличат приходите си от Мрежов Маркетинг. Многообразността му предлага на потребителите продукти и услуги. Независимите сътрудници на компанията заемат мястото на търговците на едро и дребно и по същия начин обслужват клиентите. Спонсорът (съветникът) печели от покупко-продажба на стоки и от комисионна от потреблението на записаните в групата му клиенти. Така както търговците на едро и дребно печелят от покупко-продажбата, така и сътрудниците в МЛМ имат същата печалба в различни стадии от развитието на бизнеса им. Всеки един, работещ в МЛМ поема отговорността за за закупеният продукт в момента, в който достигне до клиента.
Този който има най-висок доход е човекът, който разработва организацията си като независим и същевременно развива и международен бизнес. Прогресиращите МЛМ компании са обхванали най-големите световни пазари и притежават потенциал за разрастване и в други страни по света.

Действителността на информационната ера: знание=пари

Който се занимава с търговия се стреми към печеливш бизнес. Ако след известно време няма все още печалба трябва да се откаже.
Само при положение, че разходите са малки, а приходите високи, е възможно да има печалба. Може би това изглежда логично, но повечето не се интересуват от баланса на приходите и разходите на мрежата. Но е доказано че за да се основе един МЛМ бизнес, не съществува никакъв риск, а възможност за големи печалби. По този начин може да се възползвате от възможностите на директната продажба. Тя е една организация, която се грижи за стабилността на продажбите чрез обучение, ръководене, или чрез създаване на мрежа от независими сътрудници. Този бизнес ни дава още един коз в ръцете чрез стабилните ниски цени. Той не изисква наем, скъп личен състав, големи заеми. Най-големият разход е колата, но тя не е задължителна. С нарастването на доходите ви много вероятно е да се увеличат и разходите ви за телефонни разговори, които да регулирате по ваше желание. Работата ви се опира на два стълба: продажби и организация.
Трябва да ви е добре известна разликата м-у цената на дребно и едро, ако смятате само да продавате "един срещу един" и чрез партита. Ако продажбите се извършват точно (Не на версия), това ще ви даде още едно достойнство. При продажби на продукти на стойност 5000€ за един месец (24 работни дни), средният оборот ще е 208,33€ на ден и може да реализирате печалба 2500€ при 50% разлика в цената на едро и дребно. Изваждате от тази сума твърдите и плаващите разходи и ви остава чистата печалба.
Месечни
лични
продажби
Среднодневен
оборот при
24 раб. дни
Доход от
продажби
30% за месец
Доход от
продажби
40% за месец
Доход от
продажби
50% на месец
10000416,66300040005000
8000
333,33
2400
3200
4000
6000
250,00
1800
2400
3000
5500
229,161650
2200
2750
5000
208,331500
2000
2500
4500
187,50
1350
1800
2250
4000
166,66
1200
1600
2000
3500
145,83
1050
1400
1750
3000
125,00900
1200
1500
2500
104,16
750
1000
1250
2000
83,33
600
800
1000
150062,50
450
600
750
100041,66
300
400500
50020,83150
200
250

Скоростно увеличаване на дохода
В мрежовия маркетинг паралелно с директните продажби можете да печелите и от потреблението чрез създаване на потребителска мрежа: печалба която се получава от продажби на крайни клиенти, печалби от поръчките на новозаписаните сътрудници, които все още не са достигнали определеното ниво за да получават бонус върху закупените от тях продукти, печалба от личния ви оборот и оборота от поръчките на групата ви.
Причината за бързото развитие на дохода е дейността и обучението за организиране на продажбите.
Ще ви дадем пример: ако всеки активен независим сътрудник купува продукти на стойност 1000€ на месец, с увеличаване на броя на активните сътрудници, пропорционално растат и доходите. Средноаритметичния размер на груповия бонус е 7,5%. На диаграмата се отразява бързото увеличаване на дохода, когато организацията е насочена към обучение и развитие.
Бр. независими
сътрудници
Месечен
оборот в €
Годишен
оборот в €
Бонус
5%
Бонус
7,5%
Бонус
10%6
1010 000
120 000
60009 000
12 000
50
50 000
600 000
30 000
45 000
60 000
100 **
100 000
1 200 000
60 000
90 000
120 000
500
500 000
6 000 000
300 000
450 000
600 000
10001 200 000
14 400 000
720 000
1 080 000
1 440 000
Забележка: при екип от 100 съдружници и 7,5% средноаретметична печалба и ако всеки от сътрудниците ви купува на стойност 1000€ на месец, ще имате годишен доход 90 000€ (7500€ на месец). Ако се прибави и печалбата от директните продажби, доходът ви ще е с 30 000€ по висок (2500€ на месец при 50% печалба).
** Допълнително пояснение: увеличаването на доходите има пряка връзка с обема на поръчките. Ако вашите сътрудници вместо за 1000€ правят поръчки за по 100€ всеки един, за да получите същия доход ще са ви необходими 1000 сътрудници. Ако поръчките им са по 500€ ще са ви необходими 20 човека за да получите годишен доход от 90 000€.