Всичко за процедурата по регистрация на фирма

В Търговския закон съществуват два вида търговски дружества – дружества на капитала (ЕООД, ООД, ЕТ, АД, обединения от дружества – консорциуми, холдинги) и дружества на труда ( събирателни и командитни).

За започване на малък бизнес е препоръчително регистрация на фирма, тип капиталово дружество – ЕООД или ООД.

Ето как се прави:

Въпреки, че процедурата по регистрация на фирма ще Ви излезе по-евтино ако си изготвите документите сами, това не е препоръчително, тъй като съществува риск да не изготвите правилно дружествения договор или учредителния акт, както и да не попълните правилно решението за регистрацията и съпътстващите декларации. Отделен е въпросът, че се правят и много грешки при внасяне на уставния капитал. Ако това се случи от Търговския регистър ще Ви бъде поставен отказ с указания, които трябва да бъдат изпълнени. Следва ново подготвяне на докуменитите, нови разходи по нотариус и по банки и същественото – нова държавна такса, която за капиталово дружество е в размер на 160лв. Затова по-добрият вариант е да се обърнете към юрист, за да не плащате двойно и да не губите време.

Днес повечето адвокатски кантори предлагат услуга по регистрация на фирма, също така има специализирани фирми занимаващи се именно с това, така че не е трудно да намерите професионална помощ. Най-лесният начин е да се влезне в интернет и да се вземат телефоните на някои адвокатски кантори и професионални фирми извършващи тази услуга, след което да им се обадите и да се информирате за цени, срокове, в които може да бъде извършена регистрацията, както и други подробности, които Ви интересуват. Ако Ви задоволят условията и цената за услугата по регистрация на фирма, може да пристъпите към подготовка на документите. Ще е необходимо да се внесат задължителните държавни такси, за да бъде извършена услугата.

При положение, че сте решили да регистрирате ЕООД, ето малки подробности какво представлява: ЕООД е еднолично дружествоество, с ограничена отговорност, в което едноличен собственик на капитала сте само Вие. ООД е дружество, в което участват двама или повече съдружници, с еднакви или различни дялови капитали и права. Ако сте решили да извършите регистриране на фирма в съдружие, трябва със съдружниците в дружеството предварително да сте определили дяловите си вноски, името на дружеството, за да се провери свободно ли е, управителят на дружеството (това могат да бъдат и двамата съдружници заедно и поотделно или трето лице, което не е съдружник в ООД-то). След това се изготвят дружествените документи, в които се регламентират всички права и задължения на съдружниците и управителя. Тук се определят капиталовите дялове на съдружниците, управителния съвет на фирмата, как ще бъде разпределена печалбата след това и т.н.

Всични необходими документи и образци, както и квитанции от платена държавна такса се подават в Търговския регистър към Агенция по вписванията. Там длъжностно лице разглежда така подадените документи и постановява отказ или вписване на фирмата ви. След регистрацията се издава Актуално състояние от Търговския регистър, в което са описани всички данни на дружеството и ЕИК /това е единен идентификационен код на фирмата, които задължително се изписва на фактури и е необходим за търговската дейност на дружеството/.

Проект „Фирма за 1 час“

Новата инициатива, която е основен предмет на разговорите между изпълнителния директор на Агенция по вписванията Виолета Николова и председателят на Института по вписванията и нотариата в Португалия Антонио Фигейредо, представлява проект „фирма за 1 час”. България и Португалия ще кандидатстват съвместно пред Европейската комисия, като ще представят изготвянето и реализирането на съвместния си проект „фирма за един час”.

Г-н Антонио Фигейредо и двама експерти по регистрите, представители на Института по технологиите и информатика и на Дирекцията за международни връзки на Мнистерство на правосъдието на Португалия са получили покана от Министерство на правосъдието и на агенцията по вписванията за посещение в България.

Португалия получи специален приз за проекта „фирма за 1 час” от Световната банка за реформаторство и новаторство, поради водещата позиция при бързо и ефективно предоставяне на услуги в областта на регистрите. Страната е първа в Европейския съюз, която въвежда пълна електронизация на всички регистри. С електронната система португалският Институт по вписванията и нотариата, под чиято юрисдикция са всички основни регистри, успява да постави още един рекорд – извършва покупко-продажба на имот он-лайн само за 50 минути.

Идеята на проекта, с който ще се кандидатства пред Европейската комисия предвижда Португалия да съдейства с експертите си в областта на регистърното производство и да предостави ноу-хау за реализирането му в България с финансово обезпечаване на проекта от страна на Европейската комисия. Техническата процедура изисква депозирането на съвместния проект да се осъществи  след месец май т.г. и до края на годината Еврокомисията да се произнесе във връзка с одобряването на проекта, което би дало възможност реализирането да стартира в началото на 2012 г. Самият проект „фирма за 1 час” и с въвеждането на пълната електронизация на регистрите при португалския Институт по вписванията и нотариата са постигнати някои съществени цели като:

•    Минимализиране на разходите;
•    Намаляване на бюрокрацията;
•    Увеличаване на бързината на услугите и създаване на удобства по процедура за регистрация на фирма;

По този начин би се реализирала възможността на място в Агенцията по вписвания, Търговски регистър да бъде извършена процедура по регистрация на фирма в рамките на 1 час. С тези промени процедурата по регистрация на ЕТ, ЕООД или ООД ще изглежда значително по-опростена и бърза за българските предприемачи.

На какъв принцип работи пазарът на недвижимите имоти?

Дори само при мисълта за покупка на недвижими имоти, всеки който е запознат с тази материя би ви казал, че трябва да редовно да си пишете домашното. Какво означава това ли? Тук ще намерите няколко основни закона и принципи на работа на този сложен пазар и така ще разберете кога и как е добре да се купува.

Като всеки пазар, и този следва механизмите на търсенето и предлагането. Всеки запознат с икономическата наука знае, че пресечната точка на двете криви (търсене – D и предлагане – S) се нарича равновесна точка и там се установяват цените към даденият момент. Тенденцията я следната:

Голямото търсене в даден район или град ще вдигне цените там
Вторият аспект е падането на цените. Условно, липсата на търсене води до „заспиване на пазара“ и съответно до понижение в цените на недвижимите имоти.
Има няколко съществени причини за увеличеното или намаленото търсене на имотите:

Покачваща се тенденция към търсене означава, че цените ще започнат да скачат. Това се наблюдава в случаите, когато регионът започне да се развива с бързи темпове или в него се откриват някакви забележителности или природни ресурси, което осигурява много работни места. В градове като София, търсенето на жилища се дължи най-вече на високият жизнен стандарт на населението. Удобствата на големият град държат цените на имотите в него високи, въпреки цялостната ситуация в страната.

Има няколко рационални причини за понижението на цените. Основно, това са прогнозите за икономически спад в региона и започването на рецесия. Започват фалити на фирми, възбрани върху банкови сметки, трудности при получаването на кредити и други. Някой експерти смятат, че фактори като прекаленото презастрояване, липсата на комунални удобства, недобра инфраструктура и дори замърсяването в града или областта също могат да доведат до спад в търсенето на имоти.
Като цяло, универсалното правило на пазара на недвижими имоти гласи, че доброто търсене води до по-високи цени, докато лошото ги сваля. Отделно от това, някой феномени като природни бедствия и други подобни също могат да повлияят на цените, но такива случаи се срещат доста рядко.

Регистрация на ЕООД по ЗДДС

За да бъде един бизнес законен, първата стъпка е да извършим регистрация на ЕООД. Процедурата не е много сложна, но изисква попълването на много документи като се почне с формулярите, които се изискват за регистрация на ЕООД в Търговския регистър и се стигне до регистрацията на фирма по ЗДДС. Според законодателството на Република България, регистрацията на фирма по ДДС  се съобразява и урежда с отделен закон – Закона за данъка върху добавената стойност.

След извършването на регистрация на фирма  и вписването й в Търговския регистър, всяка нова фирма има две възможности:

Да се регистрира веднага доброволно по  чл. 100, ал.1 от ЗДД
Да се регистрира след реализиран  облагаем оборот над 75 000 лв. за последните 12 месеца (чл.96, ал.1 от ЗДДС). В този случай в рамките на не повече от 14дни от датата на достигане на  този оборот, трябва да се подаде заявление за регистрация по ЗДДС.
Законът за данък върху добавената стойност  визира  основно правилата и задълженията на фирмите относно съответните режими на облагане на стоките  при тяхното свободно движение  между териториите на държави членки на ЕС.

Процедурата по регистрация на ЕООД по ДДС е доста специфична и отговаря на отделни специфични разпоредби на закона относно задълженията на всяка фирма след извършване на регистриране на новото ЕООД по ДДС. След тази регистрация всяка фирма е длъжна да начислява Данък добавена стойност за всяка стока, която подлежи на такова облагане, като обаче придобива правото на приспадане на данъчен кредит за закупеното от нея.

Независимо дали след регистрация на фирма в Търговския регистър веднага по желание ще се извърши регистрация по ЗДДС или по-късно, задължително е нужно стриктно  ежемесечно да се следи оборота на фирмата. Ако се извършва износ, оборота от него се следи отделно. За облагаем оборот от 75 000 лв, който е задължителната граница, изискваща регистрация на фирма по ЗДДС,  се приема сумата  от данъчните основи на реализираните стоки и услуги.

Ако фирмата не е регистрирана по ЗДДС и реализира стока или услуга като получи авансово плащане за нея преди регистрацията по ЗДДС, а правото върху стоката е прехвърлено или извърши дадената услуга след регистрацията по ЗДДС, задължително се начислява ДДС върху данъчната основа на доставката.

Санкциите при неспазване на закона са сериозни и е добре да се знае, че ако фирма не подаде необходимите документи и не направи постъпки за регистрация по ЗДДС след реализиране на 75 000 мв. облагаем оборот,  ще се наложи да се регистрира принудително като за дата на регистрацията ще се смята датата на връчване на ревизионния акт, който връчват данъчните.


Пловдив като икономически център на Балканите

Възможно ли е град Пловдив да стане икономически център на Балканите?

Като един от най-старите градове на Европа град Пловдив има завидно стратегическо положение и се намира в самия център на Балканския полуостров. Историята на града показва, че още в 1892 година той става домакин на Първото българско изложение, в което участват чуждестранни фирми, а в началото на XX- ти век Пловдив става голям промишлен и търговски  център с огромни чуждестранни капитали инвестирани в неговата икономика.  Дори днес в условия на тежка икономическа криза, Пловдив разполага със значителен икономически потенциал и качество на човешките ресурси.

Въпреки многото фалити на фирми през последните години и статистическите данни, които говорят за икономически колапс на местния бизнес, при създаване на едни по-добри условия за бизнеса в следващите години и добро управление на града, той би могъл с много бързи темпове да възстанови своите позиции кат един икономически стабилен град с традиции в бизнеса. Икономическият растеж на града може бързо да се възстанови чрез създаване на благоприятни условия за развитие на малките и средни предприятия и създаването на нови фирми.

Нарастването на младежката безработица в града трябва да бъде спряна чрез насърчаване на младите хора към предприемчивост и регистрация на собствена фирма в Пловдив.

Град Пловдив е с вековни традиции в развитието на леката промишленост, хранително-вкусовата промишленост и индустрията. Той е бил и пак може да бъде икономически център на Балканите при създаване на едни добри условия за развитие и финансиране на бизнеса и регистрация на повече нови фирми от младите и предприемчиви жители на града.

Всяка година градът става домакин на много чуждестранни фирми, участници в Международния Пловдивски панаир, което автоматично го прави наистина икономически център поне за периода на изложението. Потенциала на града е голям е въпрос на време той да стане икономически център и извън този период. За това ще спомогнат инвестициите, които през последните години. Тези инвестиции и помагат на бизнеса и хората виждат как града се развива. Това ги стимулира да си направят и те регистрация на фирма в Пловдив, чрез която да започнат да развиват своя дейност и да следват мечтите си за по-добър живот. Едно след друго нещата водят до това, гр. Пловдив да се превръща в едно прекрасно място за живот и развитие на бизнес, а следователно и до своеобразен икономически център на Балканите.

Имат ли шанс новите фирми в условия на криза

Това дали една новорегистрирана фирма ще успее да се развие, е въпрос на много и различни фактори, които и влияят. От способността, опита и амбициите на нейните собственици, до икономическата и политическата ситуация в страната. В тази публикация ще засегнем въпроса със стартирането на бизнес в условия на икономическа криза и може ли фирми регистрирани в тези условия да успеят да се развият.

Икономическата криза е период, в който потреблението във всички сфери на бизнеса се е свило. Продажбите на утвърдилите се компании във всички сфери на бизнеса намаляват и техния растеж се забавя. Според много специалисти именно това е най-подходящото време за регистрации на фирми във всеки един бранш, тъй като това е период, в който една нова фирма има може по-лесно да настигне конкуренцията си. Предлагайки конкурентни цени, може да завземе по-голям пазарен дял, тъй като големите компании могат да намаляват цените си до определен предел. В противен случай могат да бъдат застрашени от фалит.

Това са факти, които са много обнадеждаващи, но нека да погледнем и другата страна. За да се стартира някакъв бизнес малко или много се изискват някакви средства – за регистрация на фирма, за офис, за консумативи и други. Такова финансиране е трудно да бъде открито по време на криза, било то финансова или политическа. Затова в повечето случаи ще се наложи сам начинаещия предприемач да си финансира новата фирма. Това обаче не е толкова лесно, тъй като при криза има много неясности и рискуването на средства не винаги е желателно. Ако бизнеса не успее, провалилият се предприемач трябва да намери някъде работа за да може да се изхранва. Тенденцията при кризи е по-скоро служители да е освобождават, а не да се наемат и затова ще бъде трудно при провал да се открие работа.

Като цяло за да си регистрирате фирма по време на криза и да опитате да създадете нещо свое е по-скоро въпрос да риск, който малцина биха поели. И все пак това си остава времето, когато най-лесно бихте могли да преборите конкуренцията си.

Прес релийз и прессъобщения

В модерния свят, все повече хората, занимаващи се ПР осъзнават колко силно оръжие може да бъде използването на прес съобщение, популярни още като прес релийзи (press release). Едно публикуване на този тип съобщения за пресата се оказват изключително ефективен вариант за комуникация между потребители и фирми.

Още с появата на първите прес релийзи хората ясно си дават сметка, колко потенциал има зад този тип съобщения. Първото прес съобщение е видяло бял свят през 1906 година и е публикувано от американец, на име Айви Лий, които уведомил посредством такова местните медии за плановете за работа на местната железопътна копания в Пенсилвания, САЩ. Така информацията бързо се разпространила и информирала хората за събитията, които предстояли.

Днес са не наложили няколко характерни опорни точки при създаване на прес съобщение, които всеки специалист по връзки с обществеността се старае да ги спазва, за да достигне до най-широк кръг аудитория. Тясното сътрудничество с медиите е доказало своя благоприятен ефект във вече над 100 годишната история на този тип публикуване на съобщения за пресата.

Всички прес релийзи трябва да бъдат неутрални откъм своето съдържание и да се придържат към фактите, като се избягва прекаленото използване на прилагателни, което не убягва от погледите на журналисти и редактори и те бързо пренебрегват такива прес релийзи, обричайки ги на неуспех. Едно прес съобщение трябва да избягва и сложния и комплициран технически език, които може да затрудни аудиторията, която понякога няма съответния набор от технически познания.

Почти всички прес релийзи са рядко по-дълги от няколкостотин думи, но за сметка на това са добре подготвени и структурирани. В тях не се търси „разтягане на локуми”, а се изисква точно и ясно да бъде описано събитието, което представят. Най-често това е пускането на нов продукт или услуга, преструктуриране на компания, сливането на две такива и прочие любопитно за хората факти.